fredag 29 februari 2008

Obamas retorik

Det ser ut att bli Obama som blir demokraternas kandidat. Redan en mycket kort bit in i hans bok funderar jag på om det är bra eller dåligt.

Visst synes han vara en visionär, en person med större intresse av att tjäna än att utöva makt och en "folkets man". Men två frågor dyker upp i mitt huvud:

  1. Finns det substans bakom orden? Retoriken är högtflygande, tämligen pretentiös och svulstig. Den skulle aldrig fungera i Sverige men uppenbarligen i USA. Jag tror att ord kan förändra världen men hur kommer de att förhålla sig till Obamas handling om han kommer till makten?
  2. Om Obama är äkta. Om det finns substans bakom orden. Om han har en vision och en vilja att i sanning förändra och förnya. Om det är så; kommer han att lyckas när det politiska spelets vardag gör sig påmind. Kommer han att rå på maktspelarnas kvarnstenar. Det finns säkert en och annan som anser att han saknar tyngden som krävs för att rubba deras cirklar. Men hoppas kan man ju få göra...

Och just det: rår han på McCain?

2 kommentarer:

Matherial: sa...

Det är som du säger en svulstig sörja av lovprisningar av forna tider och den amerikanska livsstilen så som den har potential att vara. Hans ledord i kampanjen är "Change" och det vete tusan om han har förmågan att överbrygga alla de låsningar han beskriver och verkligen kunna genomföra några större förändringar. Jag tror han visst är äkta, så till vida att han verkligen brinner för detta. Men har han de medel som krävs? Knappast. Låt mig vara den första att bli överbevisad, dock.

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celular, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.