måndag 9 juni 2008

The Kite Runner (Flyga drake)

Från Obamas köttiga och svulstiga frosserier i klyschor och grandiosa omskrivningar av vårt kära föregångsland i väst (Nej, inte Norge - tänk längre västerut) till den currydoftande vegetariska långkoksgryta som The Kite Runner skulle kunna liknas vid, är steget långt. Att då och då läsa en förhållandevis okomplicerad men spännande page turner kan vara befriande som omväxling till mer krävande litterära alster; här vill jag emellertid utfärda en varning: läsaren av denna text ska ej förledas tro att Obama kan räknas till den sistnämnda kategorin - au fucking contraire.

Så. Nu fick ni min recension av Obamas "The Audacity of Hope" också. Men för att återgå till vår bokklubbs senast lästa bok, The Kite Runner, så kan jag avslöja att den hör till de lättsmältas och snabblästas skara.

Vi vet ju ingenting om Afghanistan, mer än det vi matats med från nyhetssändningarna på Fox News, och det är kanske inte hela sanningen. Vilken tur då, att vi i The Kite Runner får en grundlig duvning i allt från små subtila afghanska kulturella nycker till bredare aspekter såsom befolkningens hardship genom årtionden av utländsk och inhemsk misshandel. Informationen är förträffligt paketerad i en rätt spännande historia som spänner över flera årtionden och som hinner täcka flera olika människoöden. Vår huvudperson i historien, Amir, är dock en tämligen tråkig människa men som på många sätt speglar oss vanliga, tråkiga människor i hur vi resonerar kring skam och ånger och allt det där tråkiga vi lyckas försätta oss i och bära med oss under stora delar av våra liv.

Ibland blir Khaled Hosseini lite väl amerikanskt överpedagogisk i sitt sätt att beskriva historiens skeenden och kopplingar till tidigare avsnitt, vilket är något som kan irritera långskägget av mig i vilken historia som helst. På det hela taget har vi dock här en spännande och informativ historia som understundom berör på djupet (jag ska villigt erkänna att jag upplevde några tårfyllda ögonblick), men understundom tangerar Days of Our Lives-kvalitet i berättandet.

The Kite Runner får tre stora bubblor och en halv eftersläntrande bonusbubbla av sex möjliga.

Inga kommentarer: